BU 8 BELİRTİYE SAHİPSENİZ B12 EKSİKLİĞİ YAŞIYORSUNUZ DEMEKTİR

B12 vitamin eksikliği en sık görülen vitamin eksikliklerinden ve aynı zamanda en zararlı olanlardan biridir. B12 vitamini ise kan hücrelerini yapmaktan, sinir sistemine düzgün çalışmasını sağlamaktan ve DNA hücresi yapmaktan sorumludur. Ne yazık ki, B12 vitamini vücut tarafından üretilmez, B12 vitaminini çeşitli besinlerden alırız.

Özellikle vejeteryanlar, veganlar ve yaşlı insanlar olmak üzere her insan B12 eksikliğin tehlikelerinin bilincinde olmalıdır. B12 vitamini eksikliği olup olmadığını anlamak için 8 yaygın belirti vardır

1. Soluk,sarı ten.
Sarılık, bilirubin üretiminden kaynaklanır (kırmızı kan hücreleri, bilirubin üretiminden sorumludur).

2. Uyuşma ve karıncalanma.
B12 vitamin eksikliğinden etkilenen ilk şeyler sinirlerdir. Denge sorunları, karıncalanma, uyuşukluk ve titreme yaşarsanız, muhtemelen B12 vitamini eksikliğiniz var demektir.

3. Ruh hali dalgalanması
B12 vitamin eksikliği sadece sinirlerinizi etkilemez, aynı zamanda ruh halinizi de etkiler. Aşırı iniş, çıkışlar, kaygı ve depresyon yaşıyorsanız muhtemelen B12 vitamininden yoksun kalmışsınız demektir. (Vitamin,ruh halinizi düzenleyen dopamin ve serotonin gibi önemli kimyasalları sentezleyer). Belirtileri 2 haftadan daha fazla bir süre boyunca yaşarsanız, en kısa zamanda bir doktor randevusu almalısınız.

4. Pürüzsüz, kırmızı dil.
Dildeki tomurcukları kaybetmek temelde B12 vitaminindeki eksiklikten kaynaklanır. Tat kaybı yaşamaya başlarsanız veya artık yiyeceğin tadını alamazsanız B12 vitamini eksikliği olasılığı hakkında doktorunuzla konuşun.

5. Görme problemleri.
Daha önce de belirtildiği gibi, B12 vitamin eksikliği sinirleri etkiler ve optik sinir hasarı nedeniyle çift görme, görme kaybı, ışık hassasiyeti ve bulanık görmeye neden olabilir.

6. Yanan ayaklar.
Sinirlerde yaşanan problemler ayaklarda yanma hissinin yanı sıra karıncalanma ve uyuşukluğa neden olabilir. Bu his ayak parmaklarında başlar ve tedavi edilmezse kol ve bacaklara yayılabilir.

7. Yürüme zorluğu.
B12 vitaminindeki bir eksiklik nörolojik hasara neden olabilir ve bu da dengenizi kaybetmenize neden olabilir.

8. Hafıza kaybı.
Daha önce de belirtildiği gibi, B12 vitamin eksikliği nörolojik hasara neden olabilir ve bu da hafıza kaybına ve düşünme güçlüğüne neden olur.