BU 6 GIDA İLE KOLESTROL SEVİYENİZİ DOĞAL YOLLARDAN DÜŞÜRÜN

Tüketmeyi seçtiğiniz yiyecekler kolestrol seviyenizi yükseltirken aynı zamanda düşürebilir de. Vücudunuzda iki tür kolesterol vardır: yüksek (yüksek yoğunluklu lipoprotein, YYL) ve düşük (düşük yoğunluklu lipoprotein, DYL). Tam tersi gibi görünebilir, ancak yüksek yoğunluklu lipoprotein (YYL) iyi bir tür. YYL molekülleri kan dolaşımında yaşar ve kalp problemleri riskinizi azaltarak DYL moleküllerini yer. Bazı yiyecekleri yiyerek, vücudunuzdaki DYL miktarını azaltabilirsiniz.

İşte kolestrolünüzü düşüren yiyecekler;

Yulaf: Yulaf ezmesi ve yulaf kepeği düşük yoğunluklu lipoproteini düşüren lif bakımından zengin bir besindir. Meyve eklerseniz, daha fazla lif de eklersiniz.

Sahanda yumurta: Ispanak, siyah fasulye, domates gibi yiyeceklerle beraber tüketin. Sadece peyniri tercih etmeyin. Bir porsiyon sahanda yumurta YYL seviyesini yükseltir.

Badem ve Ceviz: Bu fındık kötü kolesterolü düşürebilir, çünkü yağ, omega-3’ler, lif ve diğer kalp sağlığına yardımcı bileşenlerle doludurlar.

Bitter çikolata: Tüketeceğiniz bitter çikolata kolestrol seviyenizi önemli ölçüde düşürecektir ancak çok fazla işlem geçirmediğinden emin olmanız gerekmektedir. Ham kakao birçok antioksidan ve mineral içerir. O yüzden bitter çikolata, yemekten sonraki tatlı ihtiyacınız için mükemmel bir seçenektir. Ancak alımınızı sınırlayın, çünkü çikolata bağırsak tahrişine neden olabilecek yiyeceklerden biri olarak listelenir.

Balık (somon, albacore ton balığı, halibut): Bu balık seçenekleri, vücuttaki iyi yağlara katkıda bulunan omega-3’lerde süper derecede yüksektir. Bu iyi yağlar, atardamarlarınızdaki plak oluşturan yağları giderir. Ayrıca, sadece kardiyovasküler sistemde değil, tüm vücutta iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olurlar.

Kepekli tahıllar: İşlenmemiş ve rafine edilmemiş bu tahıllar, kötü kolestrolü, insülin seviyelerini ve inatçı plak yağlarını düşürür. Sindirim sistemini harekete geçirerek bağırsak iltihabını ve kabızlığı önlerler.