Çoğumuz şekeri seviyoruz ve her nasıl oluyorsa vücudumuz sevmeye devam ediyor. Vücudumuz enerjiye ihtiyaç duyuyor ve şeker bize bu gerekli enerjiyi sağlıyor. Ama bu ne kadar istersek o kadar tüketebiliriz anlamına gelmiyor. Vücudumuzun her şeyin dengede olmasını gerektiren hassas bir mekanizması vardır. Bu yüzden fazla şeker tükettiğimizde sağlımızda çeşitli problemlerle karşılaşabiliriz.

Vücudunuzda bahsedeceğimiz problemlerle karşılaşıyorsanız gereğinden fazla şeker tüketiyor olma ihtimaliniz oldukça yüksek.
Şekerin bağımlılık yapıcı bir özelliği vardır ve zincirleme bir reaksiyon oluşturarak sizin şeker isteğinizi arttırır. Şeker bağımlısı olarak halsiz ve enerjinizi düşük hissedebilir ya da çoğu zaman aşırı yorgun hissedebilirsiniz. Tükettiğiniz zaman kısa süreli bir enerji patlaması yaşarsınız ancak ardından bitkinlik hissedersiniz. Bu da şekeri fazla tükettiğinizi gösterir.

Fazla kilo alımı
Şeker, hiç lif ya da protein içermez bu yüzden besin değeri açısından zayıftır. Ayrıca şeker tükettiğimizde insülin hormonu tetiklenir bu da daha fazla enerjiye ihtiyaç duymamıza neden olur. Fazla şeker alımı olduğunda ise vücudumuz insülin üretimini nasıl dengeleyeceğini bilemez, bu da insülin direncine yol açar. İnsülin direnci ne kadar sık görülürse pankreas aşırı güç kazanacağından o kadar fazla kilo alımı gerçekleşir

Soğuk Algınlığı
Fazla şeker alımı bağışıklık sistemimizde birtakım problemlere yol açabilir ve bu daha da ileriye gidip soğuk algınlığı virüslerine karşı zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olmamıza neden olabilir. Bu yüzden, şeker alımını ne kadar azaltırsanız bağışıklık sisteminiz o kadar güçlenecektir.

Yiyeceklerin Daha Tatsız Gelmesi
Uzmanlara göre vücudunuza fazla şeker aldığınız zaman şekerin tatlılığına karşı bir tolerans kazanıyorsunuz. Tat reseptörleriniz genişliyor ve yemek daha az lezzetli geliyor. Eğer şeker alımını düzene sokarsanız dil reseptörlerinizin büyüklüğü normal hale gelebiliyor ve daha tat duyunuzu eski haline getirebiliyorsunuz.

Puslu Beyin
Yüksek miktarda şeker almanın en önemli belirtilerinden biri puslu görmektir. Bu belirtide etrafı aniden puslu görmeye başlarsınız ve genellikle akşam yemeğinden sonra oluşur. Şeker seviyesi aniden yükselir ve bu da genellikte etrafın kararmasıyla sonuçlanır. Eğer bu durumla karşılaşırsanız doktorunuza danışmanız ve şekerli yiyecek alımınızda düzenlemeler yapmanız önerilir.

Cilt Problemleri
Şekeri fazla alındığınızda, gül hastalığı, egzema ve kuruluk gibi bazı provokatif cilt hastalıklarına yakalanma şansınız vardır. Şeker alımını bıraktığınız zaman bu hastalıklar kendi kendiliğinden geçecektir. Ayrıca gözaltı morluklarında da azalma görülecektir.

Aşırı şeker alımı yaygın bir problemdir. Eğer bu semptomlardan birkaçına sahipseniz şeker alımınızı kısıtlamakta fayda var. Elbette bunda da diyetisyeninizden ya da doktorunuzdan yardım almak sizin için en iyisi olacaktır.